Z przepiśnika Pani Patrycji
Kochani, zbliża się weekend. Myślę, że warto umilić go sobie słodkościami! Pyszne ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą na pewno spełnią się w tej roli i zadowolą każdego domownika. Zaczynamy
Co potrzebujesz?
• 200g masła
• 240g masła orzechowego
• 300g cukru
• 2 jajka
• 2x cukier wanilinowy
• 340g mąki
• 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• Szczypta soli morskiej
• Pokrojona czekolada
Co teraz?
Masło, masło orzechowe i jajka ocieplamy do temperatury pokojowej
Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem i solą
Miękkie już masło, masło orzechowe i cukier miksujemy, aż masa będzie jaśniejsza
Dodajemy jajka, cukier wanilinowy i ubijamy dalej
Mieszankę z mąką wsypujemy do ubitej masy i miksujemy tylko do połączenia składników
Dodajemy kawałki czekolady i delikatnie mieszamy
Duża blachę wykładamy papierem do pieczenia
Formujemy kulki i delikatnie spłaszczamy je od spodu
Układamy na blaszce, zachowując odstępy (masa podczas pieczenia rozejdzie się na boki) i pieczemy w 180 stopniach około 15-20 minut.
Smacznego!