Z PRZEPIŚNIKA PANI PATRYCJI :) – CIASTO MARCHEWKOWE

Zapraszam do wspólnego pieczenia. Nasze kochane Mamy na pewno chętnie skorzystają z pomocy swoich pociech, prawda? Przepis na ciasto marchewkowe jest bardzo łatwy, dlatego dzieci mogą aktywnie uczestniczyć w przygotowywaniu słodkości. Zaczynamy!

Przygotujcie:
• 3 jajka
• 1.5 szklanki mąki pszennej
• ¾ szklanki oleju roślinnego
• ¾ szklanki cukru
• 1 szklankę startej marchewki
• ½ szklanki soku (pomarańczowy, ananasowy, mango, kompot morelowy)
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 1 łyżeczka cynamonu

Ustawcie piekarnik na 180 stopni i grzanie góra+dół.
Jajka wbijcie do miski. Mama zaczyna je ubijać, a pociecha dosypuje pomalutku cukier. Teraz czas na olej- wąską strużką dolewajcie go do masy. Gotowe? Następnie mąka wymieszana z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem, którą wsypujecie łyżką, cały czas miksując składniki. Dolejcie sok i wrzućcie startą marchewkę, delikatnie zmiksujcie… i siup!- na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną olejem i posypaną bułką tartą (kwadratowa 24cm). Mama włoży teraz ciasto do piekarnika i włączy stoper. Pieczenie trwa około 40 minut- jednak sprawdzajcie patyczkiem (po wbiciu w ciasto musi pozostać suchy), czy ciasto jest gotowe, zanim wyjmiecie je z piekarnika.

Smacznego! 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *