PIECZENIE CIASTECZEK 🍪

Z przepiśnika Pani Patrycji 
Kochani, zbliża się weekend. Myślę, że warto umilić go sobie słodkościami! Pyszne ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą na pewno spełnią się w tej roli i zadowolą każdego domownika. Zaczynamy 

Co potrzebujesz?
• 200g masła
• 240g masła orzechowego
• 300g cukru
• 2 jajka
• 2x cukier wanilinowy
• 340g mąki
• 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• Szczypta soli morskiej
• Pokrojona czekolada
Co teraz?
 Masło, masło orzechowe i jajka ocieplamy do temperatury pokojowej
 Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem i solą
 Miękkie już masło, masło orzechowe i cukier miksujemy, aż masa będzie jaśniejsza
 Dodajemy jajka, cukier wanilinowy i ubijamy dalej
 Mieszankę z mąką wsypujemy do ubitej masy i miksujemy tylko do połączenia składników
 Dodajemy kawałki czekolady i delikatnie mieszamy
 Duża blachę wykładamy papierem do pieczenia
 Formujemy kulki i delikatnie spłaszczamy je od spodu
 Układamy na blaszce, zachowując odstępy (masa podczas pieczenia rozejdzie się na boki) i pieczemy w 180 stopniach około 15-20 minut.
Smacznego! 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *